Wat klinkt er in de Stevenskerk in Nijmegen?

Kerkmagazine bezocht het festival Klinkend Erfgoed in Maastricht en sprak daar met onder meer Heleen Wijgers, in het dagelijks leven directeur van de Stevenskerk in Nijmegen.

Tekst: Korstiaan van Vliet, Kerkmagazine

Wat klinkt er in de Stevenskerk?
“We hebben de Stevenstoren, met haar carillon en luidklokken. Dat stuk is eigendom van de burgerlijke gemeente. Daarnaast heeft de kerk vier orgels. Het pronkstuk is het König-orgel, een instrument wat vrijwel dagelijks in gebruik is.”

Wordt het klinkende erfgoed in uw kerk ook buiten de kerkelijke context gebruikt?
“De Stevenskerk is een herbestemde kerk in het hart van de stad. De luidklokken klinken als aankondiging van de wekelijkse dienst, maar ook bij bijvoorbeeld begrafenissen. Tweemaal per week bespeelt beiaardier Malgosia Fiebig het carillon. Het Königorgel klinkt bij openbare gelegenheden zoals herdenkingen, maar ook bij een diesviering van de Radboud Universiteit. Klok- en
orgelgeluiden horen bij de stad en bij de festiviteiten. Wij krijgen dan ook nooit klachten.”

Welke kansen/mogelijkheden ziet u nog meer om klinkend erfgoed te laten klinken?
“Dat kan op meer momenten dan je zou denken. Gebruik het orgel eens voor een operastuk met wat klassieke zangers tijdens een receptie of ontvangst. In onze kerk was een dansevent met tangomuziek op een orgel. Als je creativiteit en klinkend erfgoed bij elkaar brengt, dan ontstaan mooie dingen.”

Lees ook het kort verslag over het festival.